Obec Vieska
obecVieska

Figyelmeztetés!!!

Figyelmeztetés

Figyelmeztetés!!!

Figyelmeztetés!!!

A rendőrség a COVID-19 pandémia idején ismételten figyelmezteti az állampolgárokat, különösen az időseket óvatosságra, hogy legyenek fokozatosan óvatosak a népszámlálással kapcsolatban. A népszámlálásra 2021. február 15-től – 2021 március 31-ig, tehát 6 héten keresztül elektronikusan történik, ebben az időszakban a lakos saját maga vagy közeli hozzátartozó segítségével töltheti ki a kérdőívet számítógépen, mobiltelefonon, tableten a következő internetes oldalon: www.scitanie.sk.

Ha a lakos nem tudja maga vagy a közeli személy segítségével kitölteni a nyomtatványt, lehetősége van kihasználni az ún. asszisztált népszámlálást, ami a következő módon zajlik:

1) minden településen létrehoznak olyan helyet, ahol egy asszisztens segít a népszámlálási kérdőív kitöltésében.

2) a településeken ugyanúgy működni fognak a mobil asszisztensek azok részére, akik betegség, mozgáskorlátozás vagy más okból nem tudnak személyesen elmenni az erre kijelölt helyre, de az állampolgárnak ezt a fajta szolgáltatást személyesen telefonon kérvényeznie kell.

A rendőrség ezzel kapcsolatban kéri a lakosságot, hogy segítsék a közeli rokonokat, szomszédokat, azokat az időseket, akik bármilyen okból kifolyólag nem tudják maguk elvégezni az elektronikus nyomtatvány kitöltését.

Az asszisztensekkel való népszámlálás valószínűleg 2021. április 1-től – 2021. október 31-ig valósul meg az egyes településeken kijelölt asszisztensek segítségével, akik igény szerint házhoz is mennek.

Ezzel kapcsolatban a rendőrség:

1. figyelmezteti az időseket, hogy

- óvakodjanak az ismeretlen személyektől, akik telefonon vagy személyesen keresik fel őket és segítséget kínálnak az elektronikus népszámlálással kapcsolatban, 

2. ajánlja az időseknek,

- hogy ha segítségre szorulnak az elektronikus népszámlálással kapcsolatban, kérjék inkább a közeli rokonok, ismerősök segítségét, olyan személyektől kérjenek segítséget, akikben megbíznak

- semmilyen esetbe ne engedjenek az otthonukba idegeneket, akik előzetes kérés, megegyezés nélkül kínálják a segítségüket a népszámlálással kapcsolatban

3. felszólítja az időseket, hogy

- ha nem tudják maguk vagy a közeli rokonság, ismerősök segítségével kitölteni az elektronikus nyomtatványt a népszámláláshoz akkor:

- személyesen látogassák meg községükben az erre kijelölt helyet, ahol az asszisztens segíti őket a továbbiakban

- vagy telefonon, közvetlenül a község elérhetőségén vagy a központi telefonszámom (02/ 20 92 49 19) és kérjen mobil asszisztens segítségét, aki személyesen felkeresi a segítséget kérő lakost annak lakhelyén. Az asszisztenst az önkormányzat jelöli ki és igazolvánnyal igazolja magát. Az ilyen szolgáltatás esetében, a lakossal előre egyeztetnek időpontot és tudatják vele a mobil asszisztenst nevét, hogy megelőzzék a csalók jelentkezését.

- különösen óvakodjanak a csalóktól, akik mobil asszisztensnek adják ki magukat, mintha az önkormányzatnak segítene a népszámlálással kapcsolatban.

4. kéri a időseket, hogy

- olyan esetekben, ha csalást gyanítanak, azonnal hívják a rendőrséget a 158-as telefonszámon.

Ez alkalommal, tekintettel a jelenlegi helyzetre és a COVID-19 betegséggel kapcsolatos intézkedésekre a rendőrség felhívja a lakosság, különösen az idősek figyelmét, hogy semmilyen esetben sem bízzanak azokban a személyekben, akik telefonon keresik meg a Covid-19 betegség kapcsán, hogy meg kell fizetni a oltóanyagot saját részükre vagy a közeli hozzátartozójának. Vagy meg kell fizetni a tesztelést, illetve más módon ellensúlyozzák a betegséggel kapcsolatos intézkedéseket. Ezekben az esetekben csak is a illetékes hatóságokkal és szervekkel szükséges kommunikálni, az adott esetben ne reagáljon azonnal, először a rokonok vagy a szeretteik segítségével ellenőrizzék a tényeket, ha ezzel kapcsolatban csalás gyanúja merül fel, azonnal hívják a rendőrséget a 158-as telefonszámon.

Hozzáadás dátuma: 24. 2. 2021 15:10
Legutóbbi frissítés dátuma: 28. 4. 2022 13:47
Szerző: Správca Webu

Naptár

Ke Sze Csü Szo Va
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Aktuális időjárás

ma, péntek 31. 3. 2023
enyhe eső 18 °C 8 °C
szombat 1. 4. enyhe eső 14/8 °C
vasárnap 2. 4. enyhe eső 9/3 °C
hétfő 3. 4. borús égbolt 8/2 °C